Πλαστική Χειρουργός - Υποψήφια Βουλευτής ΝΔ Νομού Ευρυτανίας

Η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου για ιατρικές εφαρμογές

Γράφει η Θωμαΐς Γ. Οικονόμου, Ιατρός, Πλαστικός Χειρουργός, PhD, FEBOPRAS Πολιτικό Στέλεχος της Ν.Δ.

* Τμήμα άρθρου από την ομότιτλη ομιλία, στις 14/72018, στην Καστανιά Ευρυτανίας, στην ημερίδα με θέμα “Αγροδασοπονία και διαχείριση φυσικού περιβάλλοντος σε ορεινές περιοχές”.

Ο άνθρωπος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την φύση για να εξασφαλίσει την επιβίωσή του. Χωρίς το φυτικό και το ζωϊκό περιβάλλον, η έννοια της ανθρώπινης ζωής δεν υφίσταται. Επομένως η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου από τον άνθρωπο πρέπει να γίνεται με μεγάλη περίσκεψη και σεβασμό. Στην σύγχρονη εποχή πολλά καταναλωτικά προϊόντα που έχουν ιατρικές εφαρμογές προέρχονται από το φυσικό βασίλειο.

Τα φαρμακευτικά φυτά είναι τα αρχαιότερα θεραπευτικά μέσα που ανακάλυψε ο άνθρωπος για την αντιμετώπιση ασθενειών και την ανακούφισή του από τους πόνους. Η ιστορία είναι γεμάτη μύθους, θρύλους και παραδόσεις που αναφέρονται στις θεραπευτικές χρήσεις των φυτών. Οι πρώτοι γιατροί, από την αρχαιότητα, ήταν στην πραγματικότητα βοτανολόγοι. Σήμερα, χιλιάδες χρόνια μετά, η παγκόσμια βιομηχανία φαρμάκων επιστρέφει ξανά στην φύση. Όλο και περισσότερα φυτά, αλλά και ζωϊκές ουσίες, χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαρμάκων.

Εφαρμογές που προέρχονται από το φυσικό βασίλειο συνοψίζονται στις παρακάτω κατηγορίες:
– Διατροφικά φαρμακευτικά προϊόντα, όπως φαρμακευτικά εκχυλίσματα φυτικής προέλευσης.
– Διαιτητικά συμπληρώματα που συμπεριλαμβάνονται στις υγιεινές τροφές. Αποτελούν ένα από τα πιο
προσοδοφόρα τμήματα της μη συνταγογραφούμενης αγοράς.
– Λειτουργικά τρόφιμα, δηλαδή αυτά που δρουν ευεργετικά στις λειτουργίες του οργανισμού και προκαλούν ευεξία και πρόληψη ασθενειών.
– Βοτανικά φάρμακα, δηλαδή σκευάσματα σε μορφή κάψουλας ή δισκίου ή τονωτικού υγρού, που διατίθενται σε φαρμακεία οικονομικά αναπτυγμένων χωρών.
– Βοτανικά τσάγια και ροφήματα. Δεν απαιτείται κρατική έγκριση για την κυκλοφορία τους, εκτός από περιπτώσεις που μπορεί να παρουσιάζουν επικίνδυνες φαρμακευτικές ιδιότητες.
– Φυτικά φάρμακα τα οποία διατίθενται με ιατρική συνταγή. Αποτελούν φαρμακευτικά προϊόντα φυτικής
προέλευσης, με προσδιορισμένη χημική σύσταση και συγκεκριμένες φαρμακευτικές ιδιότητες.
– Ομοιοπαθητικά φάρμακα, δηλαδή ειδικά παρασκευασμένα προϊόντα, που έχουν φυτική, ορυκτή ή ζωϊκή προέλευση και χρησιμοποιούνται σε απόλυτα διαλυτές ποσότητες.
– Αιθέρια έλαια τα οποία χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς αλλά και για πολλές άλλες εφαρμογές.

Στις παραπάνω κατηγορίες θα πρέπει να προστεθούν φάρμακα και καλλυντικά που προέρχονται από την μέλισσα και τα προϊόντα της, κυρίως το μέλι, το δηλητήριό της και το κερί. Επίσης φάρμακα και καλλυντικά που προέρχονται από το δηλητήριο του φιδιού και την βλέννα του σαλιγκαριού.

Στο φυτικό βασίλειο έχουν καταμετρηθεί τουλάχιστον 350.000 διαφορετικά είδη φυτών. Από αυτά, τα 18.000 περίπου είδη αποτελούν τα λεγόμενα αρωματικά φυτά και τα 60.000 περίπου είδη αποτελούν τα φαρμακευτικά φυτά. Και τα δύο είδη φυτών ανήκουν σε 50 τουλάχιστον μεγάλες οικογένειες.

Τα αρωματικά φυτά παρουσιάζουν ευχάριστη για τον άνθρωπο οσμή. Γι αυτό και χρησιμοποιούνται στην αρωματοβιομηχανία καθώς και στην παρασκευή άλλων εύοσμων προϊόντων, όπως αυτών που προσδίδουν οσμή και γεύση στα τρόφιμα. Από τα αρωματικά φυτά παράγονται τα αιθέρια έλαια, τα οποία είναι πολύτιμα προϊόντα, μια και χρησιμοποιούνται πολλαπλά, στην φαρμακοβιομηχανία, στην αρωματοβιομηχανία, στην
παρασκευή καλλυντικών και στην αρωματοθεραπεία (για την βελτίωση της υγείας και της ομορφιάς). Τα αιθέρια έλαια πρέπει να είναι ελεγμένα και δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται αυτούσια στο δέρμα, ούτε σε εισπνοές. Πρέπει να είναι πάντοτε διαλυμένα σε κάποιον φορέα, σε συγκέντρωση που δεν υπερβαίνει το 3%. Επίσης δεν καταπίνονται. Στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκαν αιθέρια έλαια λεβάντας με επιτυχία στην επούλωση εγκαυμάτων.

Τα φαρμακευτικά φυτά παράγουν βιολογικά δραστικές ενώσεις που παρουσιάζουν θεραπευτική δράση για τον άνθρωπο. Γι αυτό και χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην φαρμακοβιομηχανία.

Πηγή: Ευρυτανικός Παλμός Τεύχος  25 Ιουλίου 2018 Αρ. Φύλλου 816

Η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου για ιατρικές εφαρμογές Θωμαΐς Γ. Οικονόμου