Πολιτευτής ΝΔ Π.Ε. Ευρυτανίας - Πλαστική Χειρουργός

Τι σηματοδοτεί η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ευρυτανικός Παλμός.

Τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις Εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου ακολούθησε ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης υψηλών προδιαγραφών από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που απαρτίστηκε από νέους τεχνοκράτες αλλά και παλαιούς γνωστούς έμπειρους πολιτικούς. Όπως γράφτηκε στη Βρετανική εφημερίδα Guardian, ‘Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας, έχει βάλει τις μηχανές στο φουλ’. Πριν ακόμη συμπληρωθούν 15 ημέρες διακυβέρνησης άρχισε η κατάθεση μεγάλων νομοσχεδίων, με εντυπωσιακή ταχύτητα και ετοιμότητα. Με πίστη στις μεταρρυθμίσεις και με όραμα ένα κοινωνικό κράτος φιλικό προς τον πολίτη, με Υγεία για όλους, με Παιδεία υψηλού επιπέδου, με Δημόσιες Υπηρεσίες που θα διευκολύνουν τον πολίτη και με δημιουργικότητα στην αγορά, ο Πρωθυπουργός αιφνιδίασε τους πάντες κάνοντας πράξη με καταιγιστικό ρυθμό τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Μέσα στις επόμενες μέρες κατατίθεται στη Βουλή το δεύτερο μεγάλο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών που θα επιλύουν το πρόβλημα κυβερνησιμότητας των Δήμων και Περιφερειών, που προκλήθηκε μετά την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές. Σημαντική είναι η διάταξη στο νέο εκλογικό νόμο, για δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού. Καταργείται το άσυλο βίας και ανομίας και βελτιώνεται η λειτουργία της κυβέρνησης και το κυβερνητικό έργο στα επιμέρους υπουργεία.

Εντυπωσιακή είναι η σιωπηρή υπερκομματική αισιοδοξία για την ανάκαμψη και ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για εκτεταμένες φοροελαφρύνσεις. Άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ, βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων, φορολογικά κίνητρα για επιτάχυνση υλοποίησης επενδύσεων και βελτίωση της διάταξης για μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα είδη διατροφής και εστίασης, έχουν ήδη δρομολογηθεί. Για το φθινόπωρο προβλέπεται η εφαρμογή 15 ακόμη ευνοϊκών μέτρων, που θα δώσουν μεγαλύτερη ανάσα στην οικονομία, με αποκορύφωμα την πλήρη άρση των capital controls. Όλα τα επιδόματα θα διατηρηθούν και θα ενισχυθούν με στόχο την προστασία της οικογένειας. Από 1/1/2020 θα δοθούν οριζόντια για όλους, 2000 ευρώ για κάθε γέννα, με στόχο τη στήριξη του θεσμού της οικογένειας και την άρση της υπογεννητικότητας.

Ακολουθεί το αίτημα του Πρωθυπουργού για άμεσο εκσυγχρονισμό των κρατικών υπηρεσιών, στα πρότυπα των αναπτυγμένων χωρών, από τα αρμόδια υπουργεία. Φιλόδοξος στόχος είναι να προετοιμαστεί το Ψηφιακό Δημόσιο μέχρι το 2021 και να ολοκληρωθεί μέχρι το 2023. Στόχος είναι να διασυνδεθούν όλα τα Μητρώα που βρίσκονται διάσπαρτα στο Ελληνικό κράτος σε ένα ενιαίο Μητρώο και να απλοποιηθούν εκατοντάδες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Θεσπίζεται ‘Ψηφιακό Κλειδί’ στο Δημόσιο με νέες ταυτότητες, ηλεκτρονικές αιτήσεις μέσω 24ωρων υπηρεσιών ΚΕΠ τα οποία ενισχύονται και αναβαθμίζονται, απλοποιούνται και ψηφιοποιούνται γραφειοκρατικές διαδικασίες γέννησης, βάπτισης, εγγραφής-αποφοίτησης σε σχολεία και πανεπιστήμια, έκδοση ταυτότητας, έκδοση διπλώματος οδήγησης, έκδοση ΑΦΜ, έναρξη επαγγέλματος, ασφάλιση, συνταξιοδότηση, τραπεζικές συναλλαγές, κ.ά. Αλλάζουν τα κριτήρια και ο χρόνος χορήγησης συντάξεων χηρείας με κατάργηση των ηλικιακών κριτηρίων. Με την Ψηφιακή αυτή αναμόρφωση του κράτους εξαλείφονται οι ‘ουρές’ και τα ωράρια στο Δημόσιο, διευκολύνεται ο πολίτης στην καθημερινότητά του και εξοικονομούνται πολλά χρήματα.

Η ανάπτυξη του τουρισμού όλες τις εποχές του χρόνου, η ανάδειξη νέων τουριστικών προορισμών και η προσέλκυση αναβαθμισμένων οικονομικά τουριστών, αποτελούν μερικούς ακόμη φιλόδοξους στόχους της κυβέρνησης. Η Ευρυτανία που σήμερα παραμένει σε μεγάλο βαθμό τουριστικά αναξιοποίητη, θα κερδίσει σημαντικά οφέλη και θα αναβαθμιστεί. Στην ανάπτυξη του τουρισμού θα προστεθεί και ο ιατρικο-θεραπευτικός τουρισμός, που παρέχει τεράστιες δυνατότητες επενδύσεων σε Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα.

Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αγροτική πολιτική και την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα, ως κεντρική προτεραιότητα για το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Στόχος είναι η μετάβαση σε μια ‘έξυπνη’ γεωργία, που θα σέβεται το περιβάλλον και θα αυξάνει την αξία των γεωργικών προϊόντων. Στις προτεραιότητες του κυβερνητικού προγράμματος είναι ο νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς, που εντάσσεται στα δέκα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης και στόχο έχει να ενθαρρύνει τους αγρότες να συνεργάζονται μεταξύ τους, δίνοντάς τους τα απαραίτητα φορολογικά κίνητρα.

Σε απόλυτη προτεραιότητα μπαίνει και το ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων που θέτουν σε κίνδυνο το εισόδημα των Ελλήνων παραγωγών, κυρίως κτηνοτρόφων. Όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και φορείς θα κινητοποιηθούν για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα στη ρίζα του, με πολύ αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες.

Τα πρώτα δείγματα γραφής της ‘γαλάζιας’ κυβέρνησης είναι εντυπωσιακά. Ο αντίκτυπος στις διεθνείς αγορές είναι πρωτόγνωρα θετικός, με την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση να γιγαντώνεται πολύ γρήγορα. Ο στόχος της μείωσης των υψηλών πλεονασμάτων, όταν φτάσει η ώρα της διαπραγμάτευσης του Πρωθυπουργού με τους εταίρους, δεν πρέπει να θεωρείται πλέον ανέφικτος. Οι μεταρρυθμίσεις, οι επενδύσεις και η σταδιακή επιστροφή της χώρας στην Ευρωπαϊκή κανονικότητα και ανάπτυξη, θα αποτελέσουν τα δυνατά μας όπλα για να το πετύχουμε.

Η πρώτη ‘μεταμνημονιακή’ κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελλάδα, σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής, το πέρασμα από τη λιτότητα στην ανάπτυξη, την επιστροφή με βήμα ταχύ στην κανονικότητα, τον εκσυγχρονισμό του κράτους και τη διάσωση της χώρας. Με λίγα λόγια σηματοδοτεί τη μεταμόρφωση της Ελλάδας.