Πλαστική Χειρουργός - Υποψήφια Βουλευτής ΝΔ Νομού Ευρυτανίας

Στα εγκαίνια της έκθεσης: ”Προυσός: άνθρωποι και βιβλία. Σελίδες από την Αγαθίδειο βιβλιοθήκη”

Στις 6 Μαίου 2019, το Ελληνικό Σχολείο Προυσού, μας προσκάλεσε στα εγκαίνια της έκθεσης: “Προυσός: άνθρωποι και βιβλία. Σελίδες από την Αγαθίδειο Βιβλιοθήκη”, που φιλοξενείται στην Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

Η εξαιρετική αυτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της Τοπικής Κοινότητας Προυσού του Δήμου Καρπενησίου και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος. Διοργανώτρια και ψυχή της εκδήλωσης ήταν η ιστορικός κα Λεωνή Θανασούλα η οποία με την φιλοπάτριδα ευαισθησία της και την αγάπη για τον τόπο της, προσπάθησε μέσω της έκθεσης αυτής, να προβάλει τον πνευματικό θησαυρό της Βιβλιοθήκης στο ευρύ κοινό.

Η Αγαθίδειος Βιβλιοθήκη στον Προυσό, ένα χωριό με ιδιαίτερη θέση στην πνευματική ζωή του τόπου, ιδρύθηκε από τον Προυσιώτη δάσκαλο της Ελληνικής γλώσσας στην Αθήνα του Όθωνα και κατόπιν στο Λονδίνο, Αναστάσιο Αγαθίδη. Για περισσότερο από μισό αιώνα υπήρξε η μοναδική βιβλιοθήκη της περιοχής της ορεινής Αιτωλίας και Ευρυτανίας, ενισχύοντας έτσι τον ήδη εξέχοντα ρόλο του Προυσού στην παιδεία και την πνευματικότητα, τον οποίο κατείχε πριν την Επανάσταση έως και τη δεκαετία του 1970. Τα βιβλία που σώζονται, περίπου 300, είναι ελληνικά και ξενόγλωσσα με ποικίλο φιλολογικό, φιλοσοφικό και εγκυκλοπαιδικό περιεχόμενο.

Η έκθεση θα λειτουργεί Δευτέρα-Παρασκευή 9.00-15.00 στην Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Δάφνης 61, Ψυχικό.

Η ιστορικός κα Λεωνή Θανασούλα στο βήμα, παρουσιάζοντας την ιστορία της Αγαθιδείου Βιβλιοθήκης.
Χαιρετισμός και εισαγωγική ομιλία από τον κ. Αγαμέμνονα Τσελίκα Προϊστάμενο του Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης.

Προυσός άνθρωποι και βιβλία-Σελίδες από την Αγαθίδειο βιβλιοθήκη-6
Με την ιστορικό κα Λεωνή Θανασούλα διοργανώτρια και ψυχή της εκδήλωσης
Προυσός άνθρωποι και βιβλία-Σελίδες από την Αγαθίδειο βιβλιοθήκη-7
Με τις κυρίες Λεωνή Θανασούλα και Μαίρη Καλλιάνη